Pogrešna planeta poglavlje 1.4

Autor: Ljubica Šaran

Sci-Fi World

Nakon desetljeća rada na priči, odlučila sam sve skupa pretočiti u online sagu. Sama sam veliki ljubitelj znanstvene fantastike i fantasyja, nadam se da će ovaj moj mali izlet u izmišljen svijet, u kojemu se neprestano miješaju moji omiljeni žanrovi, ponukati druge autore koji imaju slične tekstove, no nemaju ih gdje publicirati. Smatrajte ovo pozivom, i ne sramite se svojih uradaka, pisanje je predivna terapeutska tehnika.

VZST

„Ja se na to čudo ne penjem, ne, ne i ne, ići ću pješke!“ Vikala je Danan, nalikujući gotovo na maleno uplašeno dijete.

„Kako misliš da dođemo do tog Twin…, Twin Mola?“ Upitala je Ealin, zbunjeno gledajući u uznemirenu ženu.

„Tvint Mol, to je grad sjevernih patuljaka koji se nalazi na ničijoj zemlji,“ dodala je nešto smirenija Danan.

„Dobro, Tvint Mol, koji je udaljen, koliko se sjećam da si rekla, 40 konjskih dana,“ ozbiljno je primijetila Ealin,

„42 konjska dana,standardne mjere, sa zaustavljanjem svaka tri dana i odmorom od osam sati za konja i jahača,“ dodala je Danan pomalo rezignirano.

Ealin je neko vrijeme gledala Danan, spustila je VZST na nekoliko centimetara od zemlje i pritisnula je dugme „Stand by,“ u glavi joj se pojavila zamisao koju je definitivno trebalo probati ostvariti.

„VZST, koliko bi Danan trebalo dana, da pješice dođe Tvint Mola?“ Upitala je Ealin sa smiješkom kojeg je teško skrivala.

„102 standardna dana ove planete, pod uslovom da bi bila opremljena udobnom sportskom opremom za hodanje, i naravno pod uslovom ako bi imala potpunu logističku podršku za hranu, prenoćište, i zadnje ali ne manje bitno, pod uslovom da na tom istom putu ne bi došlo do ikakvih kombinacija, u stilu: pokušaja ubojstava, razbojništva i silovanja, dakle uz svrsishodno osiguranje…,..“ Brbljao je kompjuterski glas iz VZST-a.

„Dosta!,“ zavikala je Ealin.

„Hvala VZST,“ dodala je nešto smirenije plavokosa djevojka dok joj je osmjeh nestajao s lica. Tada je svu svoju pažnju usmjerila na ženu u oklopu koja je nadvisivala za gotovo 20 centimetara. Ealin je pokušala sve što je mogla da nagovori tvrdoglavu brinetu u razliku između tehnologije i crne magije.

Ealin je bila sigurna da joj je pokušaj opravdavanja tehnologije može postati potpuno uzaludan jer je Danan postavljala inteligentna pitanja na koje plavooka djevojka nije imala pravog odgovora, dijelom zbog amnezije, dijelom zbog jezične barijere, jer je pojednostavljivanje naziva dijelova stvarao probleme. Čak je i obični laserski ključ na koncu postajao nešto potpuno nevjerojatno i sve zahvaljujući jezičnoj iskrivljenosti i pojednostavljivanju tehnologije koja je Danan bila nepoznata. S takvim objašnjenjima svi predmeti su postajali čarobni i pomalo mistični.

Ealin je još jednom bacila pogled na ženu ispred sebe, koja je još uvijek s posebnom pažnjom i nepovjerenjem gledala u VZST koji je nečujno lebdio nad mekanom dubokom mahovinom s plavim vrhovima.

Mlada djevojka je počela razmišljati kako je ovom problemu pristupila na potpuno pogrešan način, možda je tu ženu ispred sebe trebala zamoliti da otplati dug za „život“ kako ga je sama nazvala, možda je tako trebala maksimalno iskoristiti za rješavanje vlastitih problema i nepoznanica na planeti koja joj se sve više činila iskrivljenom i pogrešnom. Ealin je odmahnula glavom, shvaćajući kako joj se pomisao o nečijem iskorištavanju čini odvratnom, znala je da nešto mora smisliti, ako bi joj Danan postala vodič, tada bi Ealin imala šansu u pronalasku odgovora pitanja što li dovraga radi na ovoj zaostaloj i opasnoj planeti i kako se vratiti kući, gdje god to bilo.

Ealin je morala nekako upoznati Danan s VZST-om, odjednom joj je sinulo, najbolje bi bilo da sami razgovaraju.

VZST – vozilo za sve terene

„VZST je skraćenica za vozilo za sve terene,“ stoički je odgovorio kompjuterski glas iz VZST-a, na Dananino pitanje o značenju skraćenice.

„Samo malo! Meni ne želiš odgovoriti ni na jedno pitanje, a Danan odgovaraš?“ Ljutito je dodala Ealin, ljuljajući se na zadnjem prtljažniku.

„Vi ste izrazili želju da Danan upoznamo s raspoloživom tehnologijom,a ne da ona s njom upravlja ili je otuđi, informativne datoteke s općim podacima o VZST-u nisu zaštićene s nikakvom lozinkom,“ završio je glas iz VZST-a.

„Arrrrrrggggrrr, zašto mi to nisi rekao?“ S nevjericom je uzviknula Ealin skaćući sa zadnjeg prtljažnika.

„Niste pitali,“ odgovorio je VZST.

U Ealin vidokrug je upala Danan koja je granom osušene paprati pokušavla doprijeti do donjeg dijela leđa, iako je njen leđni oklop onemogućio uvlačenje pet grančica paprati u uski prostor između Dananina vrata i gornjeg ruba oklopa, tamnooka žena je izgledala kao da je ništa ne može spriječiti u njenu naumu.

Iza Dananine glave su stršale slomljene i naherene grančice iz prethodnih pokušaja, Ealin je prizor bio iznimno komičan, naročito zbog činjenice da se ozbiljno Dananino lice nije nikako uklapalo u ostatak slike.

Ealin je s naporom uozbiljila facu, dok se ponovno ugodno smjestila na širokom poklopcu zadnjeg prtljažnika VZST-a. Nakon što se okrenula prema Dana, upitala je s ozbiljnim glasom:

„U čemu je problem?“

Danan je kratko i jasno odgovorila:

„Ulje.“

„Ulje?“ S čuđenjem je ponovila Ealin, nakon par trenutaka, Ealin je shvatila o čemu se radi,

„Oh, uljeeeee.“

Plavooka djevojka je bila sigurna kako je starija žena pocrvenjela od nelagode, pitala se kako joj odmah nije palo na pamet da makne tamni teški oklop s brinete dok je koristila tehnologiju iz prve pomoći. Ealin se stresla pri pomisli da je mogla skinuti oklop dok je paladin još uvijek bila izgorena, ne dovoljno je bilo gledati u unakaženo lice prije nego li su nano-boti uradili regeneraciju tkiva i kose. Osim toga, mislila je Ealin, tehnologija iz prve pomoći uopće nije trebala uklanjanje odjeće i obuće, ili u ovom slučaju oklopa da bi obavila svoj zadatak. No sonični tuš bi svakako uskratio komičan prizor visoke žene u oklopu „ukrašene“ granama paprati koje su stršale na sve strane.

Ealin je taman željela preporučiti par tehnologija koje bi Danan mogle pomoću u uklanjanju ulja, kada je brineta progovorila:

„Alat za rastavljanje oklopa se nalazio u samaru na mom konju, ja ne znam kako ću sad iz njega izaći….“

Ealin nije mogla vjerovati svojim ušima, upravo joj se pružila savršena prilika s kojom je tvrdoglavoj ženi u oklopu srednjevjekovnog viteza mogla pokazati koliko je tehnologije VZST-a korisna.

„VZST,“ ozbiljno je započela Ealin.

„Izvolite Ealin,“ poslušno je odgovorilo vozilo.

„Možemo li pomoći Danan da se sigurno i brzo izvuče iz oklopa? Jer bi se inače mogla pretvoriti u sir iz ulja, ako je ne maknemo iz te kante, ovaj oklopa,“ mrmljala je s podsmjehom Ealin.

Danan se namrštila, i prekrižila je ruke pitajući se vrijeđa li je plavokosa kržljavica koja joj do sada nije razumljivo odgovorila ni na jedno pitanje koje joj je postavila. Danan se činilo da većinu vremena uopće nema ideju kako shvatiti djevojku čudnog načina izražavanja, za sada bi joj bilo lakše shvatiti airana koji se pretvorio u oblak nego li biće s nemogućom plavom bojom očiju. Danan su se po glavi stalno vrtjele čarolije kojih je Ealin imala na pretek, kao da plavo ljubičaste oči nisu predstavljale dovoljnu nepoznanicu, nikako nije mogla shvatiti svu tu silnu „tehnologiju“ od leteće kočije bez konja do prozirne paučine koja je zaustavljala teške sjekire orka napravljene od metala zvijezde padalice. Danan bi odavno bila razriješila sve te nedoumice no činilo joj se da joj mozak više ne može ignorirati ulje koje joj se zavuklo na mjesta o kojima paladini uglavnom ne razmišljaju.

Brineti se činilo da će svakog trenutka iskočiti iz vlastite kože, naročito ako joj samo još jedna ljepljiva kapljica ulja pomiješanog sa smolom kvata sklizne niz donji dio leđa, stomaka ili bilo gdje još južnije.

Danan se pitala što li zapravo znači sir iz ulja, i bi li se trebala početi svađati s plavokosom kržljavicom, no zapravo nije ni znala je li to uopće uvreda ili je sir iz ulja dio kakve tehnologije i čudnog jezika koji je brineti zvučao sasvim razumljiv, ali konceptualno potpuno stran.

Dok je Danan ukopana na jednom mjestu vodila vlastiti poduži monolog o nedoumicama u kojima se našla, VZST i Ealin su nastavili s razgovorom.

„Naravno Ealin, preporučam teleportaciju ili las…“ dodao je VZST.

„Teleportacija bi bila savršena, laserski ključ bi nepovratno uništio oklop, VZST molim te teleportiraj Danan iz oklopa,“ mudrovala je Ealin, potpuno nesvjesna da je žena u crnom oklopu uopće ne sluša.

„Da Ealin,“ ravnodušno je potvrdio glas iz kompjutera.

U trenutku kada je plavkasta svijetlost prekrila paladina u oklopu, Ealin je shvatila da je počinila početničku teleportacisjku grešku koju ne bi napravila niti djeca u vrtiću, zaboravila je na parametre, glupave, bazične, i krajnje jednostavne parametre s kojima bi VZST znao da se gorostasni paladin ne bi trebao teleportirati iz oklopa „ko od majke rođena,“ i to tu pred njenim očima.

„Oh ne, ovo sigurno neće dobro završiti, morat ću to nekako ispeglati s drugom vrstom tehnologije,“ mrmljala je Ealin sebi u bradu dok je brzo okretala leđa ženi koju je VZST teleportirao.

Pogrešna planeta 1.3

Uvod u Pogrešnu planetu

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s