Pogrešna planeta poglavlje 1.3

Autor: Ljubica Šaran

Sci-Fi World

Najnovije poglavlje “Pogrešne planete” donosi mješavinu znanstvene fantastike i fantasyja, konačno imamo priliku vidjeti kolika je razlika između dva različita svijeta tehnologije i metafizike, kojeg predstavljaju glavni likovi ove sage. 

EALIN

Ealin je uz psovke udarila nogom o desni prtljažnik VZST-a. Snimljeni glas iz lebdeće mašine je letargično odgovorio:

„Pogrešna zaporka.“

Plavooka djevojka je shvatila kako joj suze počinju navirati na oči, osjećaji frustracije i nemoći su postali nepodnošljivi. Satima je pokušavala otkriti zaporku na VZST-u, no amnezija je učinila svoje, zaporka je ostala misterija.

„Koja li je budala smislila tu lozinku….,… zaporku?“ Promrmljala je Ealin sebi u bradu.

„Vi, Ealin, nadnevka 3.485, prije 78 dana po standardu ove planete, nakon što je Vaš klon otuđio mojeg prethodnika VZST serije 00121, na pijaci u Ximxyju na planeti Sevor Prime,“ dodao je pričljivi kompjuter VZST-a.

„Naravno, tko bi drugi, ja sam potpuna budala, ma kakva budala ja sam idiot!,“ dodala je frustrirana djevojka.

„Ne Vi ste Ealin od…“ Dodao je glas iz VZST-a.

„Dosta, zaveži, ne želim više čuti ni riječ, osim ako nećeš zaobići zaporku i dozvoliti mi pristup pohranjenim datotekama!“ Uzviknula je Ealin.

„Ali Vi ste tražili maksimalnu sigurnost za svu…“ Nastavio je VZST bez prekida.

„Dosta, molim te dosta, glava mi puca,“ dodala je Ealin hvatajući se za sljepoočnice.

„Preporučam Vam jednu dozu …,..“ Nastavio je VZST.

„Kunem se zadnjom proteinskom kockicom od čokolade da ću ti izbrisati pola memorije s laserskim ključem ako ne ušutiš,“ povikala je Ealin hvatajući kutiju s alatom.

Nakon izrečene prijetnje VZST je usporedio vektore unutar Ealina glasa kako bi otkrio je li u pitanju ozbiljna prijetnja, unutar 0,012 sekunde VZST je iskalkulirao mogućnost od 78,9% da bi Ealin izvršila izgovorenu prijetnju stoga je kompjuter ostao šutati kao zaliven.

Ealin je postala svjesna kako je neznanka u crnom debelom oklopu gleda s mješavinom; nevjerice, znatiželje, straha i još nečega što se nije uklapalo u taj čudni miks kojeg nikako nije mogla dešifrirati s ozbiljnog lica brinete koja je po svom stasu, izgledu i držanju mogla slobodno biti predsjednik upravnog vijeća kakvog interplanetarnog konglomerata, svećenica u kakvom visokom hramu ili model kakve super moćne galaktičke kompanije za uljepšavanje dama u najboljim godinama. „Ti bokca,“ promrmljala je plavokosa djevojka sebi u bradu, umjesto pojave na svim TIVOima i holoemiterima u galaktici, brineta je ozbiljno sjedila na dijelu kvatove grane koju su otkinuli s naherenog i osušenog drveta uz pomoć laserskog ključa, dok je pored njenih oklopljenih nogu veselo pucketala vatra obogaćena mirišljavom smolom kvata.

Ealin se činilo da je došlo vrijeme da se konačno bolje upozna s neznankom u teškom oklopu, bilo joj je jasno da je potpuno budalasto da ostane zarobljena na planeti na kojoj se šetaju svakakva čudovišta, dok planetarna tehnologija nije prešla nivo srednjevjekovne Zemlje.

Mlada djevojka je zadrhtala pri pomisli kakvom je groznom smrću mogla skončati brineta, da nije imala kutijicu prve pomoći, nakon par mučnih vizualizacija izgorenog i mrtvog paladina, Ealin je postala svjesna da bi se bez svoje tehnologije i ona sama brzo pridružila oklopljenoj ženi u vječnim lovištima, jer bi je zubati i smrdljivi zeleni divovi na dlakavim konjima dokrajčili s jednim jedinim potezom.

„K’vragu zamisli da je što zakazalo u energetskom štitu,“ promrmljala je Ealin, krećući se prema vatri. „Treba mi vodič, treba mi…,… saveznik, inače sam u debeloj gabuli,“ nastavila je s monologom plavooka djevojka, ne obazirući pažnju na Danan koja se pomakla na sam kraj kvatove grane kako bi Ealin napravila mjesta.

Ealin je rezignirano mahala glavom, pitala se je li povrijedila kakav protokol  sa šutljivom neznankom grandioznog izgleda, definitivno joj je trebao saveznik na planetu o kojemu ne zna ništa osim da je opasan, razmišljajući kako da započne razgovor, Ealin se pitala hoće li morati podsjetiti oklopljenu ženu da joj je danas dva puta spasila život ili će brineta sama ponuditi pomoć.

Djevojka je sa širokim osmjehom sjela na granu kvata i pogledala je u ženu pored sebe koja je nadvisivala za barem 20 centimetara. Ealin je zavukla ruku u jedan od džepova jakne i iz njega je izvukla dvije proteinske kockice.

„Uzmi jako su ukusne,“ nakon što je primijetila da je brinetinim licem prešao izraz zbunjenosti i pitanja, Ealin je objasnila slatkim glasom:

„To su energetske proteinske kocke, tvoja i moja fiziologija je gotovo ista, s malom razlikom u 0,4% gena, tako da su nam tjelesne potrebe i reakcije na hranu gotovo istovjetne…,…“

Brineta je polagano digla desnu ruku kao da želi zaustaviti Ealino brbljanje:

„Ja,… oprosti ja te ne razumijem. Zahvalna sam ti što si mi spasila život danas, i to dva puta, paladini reda Asiri Otuna vračaju dobro s dobrim, stoga sam tvoj dužnik, također je neljubazno odbiti poklon od osobe koja je pokazala takvu pozitivnu predanost, ali ja zaista ne razumijem što mi nudiš i što tvoje riječi znače…,…“ Završila je Danan s jasnom dozom srama.

Ealin je shvatila da je napravila grešku u koracima pričajući „srednjovjekovnoj ratnici“ o genima i njihovoj kompatibilnosti, stoga je otvorila omot jedne proteinske kocke te je stavila u Dananinu ruku, nakon toga je otvorila drugu kocku i gricnula je. Nakon što je progutala ukusan zalogaj, nasmijala se ženi ispred sebe i rekla:

„Hrana,… jedi…, ukusna je.“

Danan je prvo pomirisala kocku, njen miris je podsjećao na nešto voćno i ukusno, pažljivo je gricnula komadić hrane, nakon pažljivog premetanja po ustima, brineta se oduševila ukusom jela u ustima, odjednom je shvatila koliko je gladna.

Plavokosa djevojka je sa zadovoljstvom gledala u brinetu koja joj je uputila široki osmjeh nakon što je zagrizla u energetsku kocku s ukusom manga. Ealin je primijetila kako se dugokosa žena pred njom pretvara u mladu djevojčicu svaki put kada se nasmije, no osmjeh je trajao prekratko jer je žena u oklopu i djeliću sekunde postala zaokupljena hranom u svojoj ruci. Plavuša je još jednom posegnula u džep svoje jakne, ovaj put je izvadila omiljene kocke s ukusom čokolade, ako je već dobila saveznika na ovoj čudnoj planeti, onda je savezništvo pametno zapečatiti božanskom čokoladom.

Nakon tri kockice, Danan je bila toliko sita da nije mogla disati punim plućima. Nasmijala se prema plavookoj djevojci i gotovo veselo upitala:

„Kako tako mala količina hrane može nekoga potpuno zaistiti?“

Ealin je iskreno odgovorila:

„Tehnologija.“

Danan je uzvratila:

„Misliš čarolija….,… magija!?“

„Ne,“ dodala je Ealin, „Tehnologija, primijenjeno znanje na polju kemije, nutricionizma i pakovanja prirodnih proteina i njihove dehidracije s korištenjem par provjerenih recepata….,… znanje,“ Završila je Ealin.

Danan je rukom dotakla pramen kose koji joj je pao preko desnog oka, nakon što ga je zatakla iza uha, pomalo je zbunjeno nastavila:

„Meni sve to što mi govoriš zvuči na čaroliju,…,… ta… ta kemija i pakiranje recepata i pro.. pro.. proteina.“

Ealin se nasmijala i pokušala objasniti pomalo zbunjenoj ženi do sebe:

„Dijelom si u pravu, eksternom promatraču koji nema znanje o kemiji…,… nutricionizmu i dotičnoj tehnologiji…,… se malene ukusne energetske proteinske kockice, mogu učiniti kao magija,…,… čarolija, no onome tko ima znanje je to obično jelo nastalo uz pomoć industrijske proizvodnje koja masovno stvara takve proizvode.“

Danan se duboko zagledala u Ealine oči i klimajući glavom prema njenom licu je dodala pomalo nesigurno:

„Tvoje oči, kako je moguće da su one plavo-ljubičaste?“

Ealin se ponovno nasmijala i rekla:

„OCA geni, ne mogu se točno sjetiti koja vrsta ovih gena daje baš moju kombinaciju plave boje očiju, no u stvari se mogu zahvaliti svojim precima koji su stvarali interesantne kombinacije potomaka, i tako…,… sve do mene.“

Danan je u čudu primijetila:

„Misliš, stvarali su djecu s plavim očima ….,… čarolijom.“

Ealin je ispalila kao iz topa:

„Ne seksom!“

Danan je preneraženo promrmljala:

„S..s..,.. seksom??!“

Ealin je zbunjeno dodala:

„Paaaa, da, ovaj…,… kako drugačije. Mislim i tebe su roditelji napravili takvom kakva si zahvaljujući…,… hmmm….,… točnije uz pomoć seksa. Zar vi djecu, mislim uhmm,….,… potomke stvarate uz pomoć….,… tehnologije, uhm čarolije?“

Danan vidno crvena u licu je dodala:

„Maaaa, ne…,… mi, mi… mislim oni koji odluče imati djecu se svakako upuštaju u intimne odnose, mene interesira kako netko uopće može imati takve oči,…,… plave?“

Ealin je ostala zapanjena, pitajući se što može reći ženi u oklopu koja očigledno po prvi put u životu ima prilike vidjeti nekoga s plavim očima. Djevojka je razmišljala kakvu bi reakciju dobila od brinete kada bi joj rekla da dolazi, iz za sada, neidentificiranog dijela svemira i da nije podrijetlom s ove planete. Odlučila se na improvizaciju:

„Ja sam sa sjevera.“

Danan je nekako uspjela ponovno namjestiti svoju ozbiljnu facu i s iskrenom je radoznalošću uzvratila nazad:

„Sa sjevera, iz Oota?“

Ealin nije imala pojma što je Oot, no ako je brineti bio poznat taj Oot, tada je trebala nešto još sjevernije:

„Ne, još sjevernije, daleko od Oota.“

Dananin preneražen pogled je naveo Ealin na razmišljanje, da nije možda pretjerala s odgovorom no nakon minute šutnje, koja se Ealin učinila kao vječnost, Danan je sasvim mirno završila:

„To sve objašnjava.“

Pogrešna planeta poglavlje 1.4

 Uvod u Pogrešnu planetu

Pogrešna planeta poglavlje 1.2

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s