Pogrešna planeta – poglavlje 1.2

Autor: Ljubica Šaran

Sci-Fi World

Neizmjerno me je zabavljalo pisanje o dva potpuno različita lika; ženi bogatoj iskustvom i metafizičkim znanjem i njenoj nevoljkoj suputnici, djevojci koja, sve što ima i zna, može zahvaliti tehnologiji i industrijskoj proizvodnji. Ovakva kombinacija je omogućila bezbroj tragi-komičnih situacija i zapleta, energičnih dijaloga i humora bez puno prenemaganja, no najvažnije od svega, zahvaljujući takvom spoju sam mogla ispremiješati elemente znanstvene fantastike i fantasyja bez straha da ću morati paziti na brojne razlike između oba dva žanra.

DANAN

Danan je uz nesnosnu bol i valove nesvjestice, kroz crvenkastu maglu promatrala čudnovatu prikazu u sivom koja je umjesto očiju imala crne staklaste površine, to biće je prvo nekako ugasilo vatru, nakon toga je ubolo u vrat, brineta je shvatila da bol brzo i nenadano nestaje, biće ispred nje je rukom maklo crna stakla iza kojih su se pojavile tamno plavo-ljubičaste oči. Paladin je vrlo dobro znala da takva boja očiju ne postoji, pokušala se nasmijati ali je dokučila da više ne posjeduje usta, njeno se izgoreno meso na licu potpuno slijepilo.

Brineta odjednom nije osjećala svoje tijelo, nije mogla pomaknuti ruke, noge, glavu, nije mogla ni trepnuti očima, nije čak imala ni potrebu za disanjem. Odjednom je Danan s visine gledala na svoje spaljeno tijelo, nimalo je nije uznemiravao prizor pred sobom, njeni smežurani tjelesni ostaci u tamnom nagorenom oklopu iz kojeg se dimilo nisu uopće izgledali privlačno za promatranje, nisu joj čak bili niti zanimljivi, njeno bivše tijelo je izgledalo kao prazna ljuštura.

U stvari njoj je puno interesantniji bio neobičan duguljasti metalni predmet koji je lebdio u zraku nedaleko od plavuše koja je grozničavo vadila svakakve misteriozne predmete iz malene crvene kutijice.

Danan je shvatila da je njen izlazak iz tijela značio fizičku smrt, no ta činjenica je ostavila potpuno mirnom, mogla je krenuti ka svjetlosti ka konteplacijskom nivou, sve dok ne bude ponovno spremna za nove lekcije i novu reinkarnaciju. Umjesto da zaista krene prema svjetlu, u koje mogla ući čim bi to pomislila, paladin je počela ponirati prema svom tijelu, to polagano poniranje je popratio povratak fizičkih senzacija i brojne misli koje su je morile do prije samo nekoliko minuta.  Brineti se povratak u tijelo nikako nije svidio, nije željela biti ponovno zatvorena u tom fizičkom zatvoru, na žalost njene želje nisu brinule plavušu koja je uz pomoć malenih metalnih svjetlećih predmeta oživljavali mrtvo tijelo.

Brineta je postala svjesna da plavooka i plavokosa osoba ima magične moći s kojima je njen slobodan duh – njena hama – duša ponovno postala zarobljena u izgorenim i otužnim ostacima na tlu. Za jednog pripadnika vrhunskog paladinskog reda povratak iz mrtvih je značio samo jednu stvar – nekromagiju – najgoru vrstu obožavanja zla.

Danan je grozničavo razmišljala s čim je zaslužila da njena duša bude prokleta nakon smrti, brineta je prestravljeno prebirala po glavi, hoće li postati običan zombi ili kakva groznija abomonacija bez slobodne volje, vječito vezana za tijelo koje će uskoro početi trunuti.

S povratkom svih fizičkih senzacija, uz laganu nesvjesticu, paladin je obećala sebi da će se svim snagama boriti protiv crnomagijske plavokose čarobnice koja je jednog od najboljih paladina iz reda Asiri Otuna odlučila pretvoriti u živog mrtvaca.

EALIN

Ealin je bez prestanka i s najvećom mogućom koncentracijom radila na izgorenoj ženi u crnom oklopu. Elektroliti za krv, nanoboti za obnavljanje tkiva, teleport-infuzija, sprej protiv stvaranja tromba i raspadanja krvnih stanica, sprej s adrenalinom, sprej protiv boli – oh ne to sam već uradila, pomislila je plavuša. Nekoliko standardnih metoda iz prve pomoći, to bi bilo to, žena u oklopu će se polako početi oporavljati – razmišljala je plavooka djevojka.

Plavuša je duboko uzdahnula i pogledala u svoje ruke koje su snažno drhtale, pitala se je li joj ovo prvi put da nekome spasi život? Kroz glavu joj je prošla misao kako je možda nekome i oduzela život, imala je oružje za tako nešto, to joj se nikako nije svidjelo i nije željela razbijati glavu s mogućnostima o kojima nije imala nikakvu ideju ni predstavu. Ealin je uključila mikro tube za rast kose i oporavljanje kože, prislonila ih je na glavu žene koja je sada već izgledala puno bolje, pogledala u malene sivkaste piramide koje je prislonila na njen crni oklop, trenutak nakon toga iz njih su počeli izlaziti mikroboti za čišćenje, pougljeni materijal i mješavina ulja je polako nestajala s opreme žene koja je zatvorenih očiju ležala na plavoj paprati.

Taman kada je Ealin trebala ponovno programirati mikrobote da očiste slojeve ispod oklopa iz VZST-a se začuo letargičan snimljeni glas koji nikako nije odgovarao poruci koju je prenosio:

„Upozorenje opasnost, upozorenje opasnost, naoružani organski entiteti se kreću prema nama, udaljenost 100 metara, 80 metara, 60 metara…,…“

Ealin je hitro skočila prema upravljačkoj konzoli VZST-a i aktivirala zaštitno energetsko polje. U djeliću sekunde oko VZST-a, Ealin i žene u oklopu se stvorila plavkasto bijela prozirna sfera koja ih je u potpunosti odvajala od okoline.

Nakon toga plavokosa djevojka je skočila na zadnji prtljažnik VZST-a i uperila je oružje u pravcu ruba visokih stabala iza kojih je dolazila tutnjava kopita. Pogleda uprtog u fazni pištolj ispred sebe, Ealin je jasno izgovorila:

„Namjesti na ubijanje.“

DANAN

Danan je s čudnim olakšanjem otkrila kako ponovno ima usta, pluća je više nisu peckala, normalno je disala kroz nos, očni kapci više nisu bili istopljeni i zalijepljeni za očne jabučice. Brineta je mogla osjetiti kako joj kosa raste i kako joj zacjeljuje koža, polako je pomaknula desnu ruku i s naporom je uklonila gornji štitinik na oklopnoj rukavici, nakon toga je lijevom rukom ukonila osigurače remene s rukavice, teška oklopljena rukavica je spuzla prema tlu, a Ealin je s nevjericom gledala kako se izgorena koža velikom brzinom pretvara u svježu kožu, nestajali su čak i stari ožiljci, a mali prst, koji je nekoliko puta bio slomljen, je izgubio zadebljanje na gornjem zglobu koji je davno nepravilno srastao. Golom rukom je dotakla lice i osjetila je kako joj se mišići spajaju na licu, a preko njih raste koža. Paladin je s potpunom zapanjenošću dotakla kosu koja je već dosegla duljinu do njenog ramena, kosa je toliko brzo rasla da se Dananina ruka u nekoliko sekundi napunila novom svježom kosom koja se rasipala kroz prste.

Na paladinovo još veće zaprepaštenje, oko nje se odvijala borba koje do tog trenutka uopće nije bila svjesna, plavooka čarobnica je ispaljivala plave munje iz ruka, te munje su bez ikakve pratnje groma, pogađale ravno u orke koje su nadirale na proplanak sa svih strana. Orke su se Danan učinile poznatima, imale su oznake raznih klanova na oružju i oklopima, ali nisu imali insignije askanata.

Danan je shvatila kako gleda u ostatak bande koja joj je bila pripremila vatrenu stupicu u klancu. Iako su orke jahale na velikim dugodlakim konjima iz stepa Grat’hma i iako su nadvisivale mladu čarobnicu za polovicu njene visine, nitko joj se nije mogao približiti.

Brinetin pogled je pao na ogromnu orku koja se našla iza leđa sićušne čarobnice. Orka je široko zamahnula teškom dvoglavom borbenom sjekirom napravljenom od metala zvijezde padalice. Sjekira težine barem 40 hvaka, što je bila polovica Dananine težine, se velikom brzinom približavala plavokosoj glavi čarobnice koja očigledni nije znala što  joj se sprema.

Danan nemoćno gledala kako orkina sjekira udara o paučinastu prepreku bijelo plave boje, uz tupi odjek, u djelu sekunde, sjekira se pretvorila u sićušne komadiće koji su se raspršile ispred očiju zaprepaštene orke.

Plavooko stvorenje se nakratko okrenulo prema razoružanoj orki, nakon toga munje su pogodile orku u središnji dio teškog čeličnog oklopa. Uz uzvik zaprepaštenja, orka je poletjela desetak metara nazad, no prije nego li je pala na zemlju, pretvorila se u maleni oblačak dima koji se brzo raspršio.

Zaprepaštena brineta je još jednom dobro pogledala oko sebe, u jednom trenutku je uhvatila pogled plavokose čarobnice koja je izgledala tužno i umorno, to biće nije moglo imati više od 18 zima, i sigurno nije moglo naučiti magiju za koju je čarobnjacima prvog reda trebao cijeli život ponekad i dva, pa ipak van paučinaste prepreke su se još uvijek nazirali prašinasti ostaci oružja, po proplanku su još uvijek trčali uznemireni dugodlaki konji, dok su do zuba naoružane orke netragom nestale.

Stvorenje nebeski plavih očiju je skočilo s metalnog predmeta koji je Danan pomalo podsjećao na trkače kočije ljudi iz južnih stepa. Čarobnica je progovorila glasom koji je nalikovao dječjem, Danan isprva nije razumjela ništa od buke koja je dolazila iz usta plavokose djevojke, što je paladin više promatrala biće plavo ljubičastih očiju, to je bila sve ubjeđenija da pomalo kržljavo stvorenje pred njom nije bilo nikakav nekromag već nekakav čudan pripadnik reda od zdravlja, redovnici i redovnice od zdravlja su liječili ljude po svim kraljevstvima, no brineta nije mogla vidjeti toliko dobro poznate tetovaže Mah-luna, možda je plavokoso biće bilo iz kakvog nepoznatog reda božice majke ili božice Atala. Danan se rukama pridigla u sjedeći položaj, plavooka djevojka joj je protekla u pomoć uz bujicu nerazumljivih riječi koje su se gotovo činile poznatima, Danan je slegla ramenima, pokušavajući čudnovatom stvorenju ispred sebe pokazati kako je ne razumije, na to je dobila pomalo sramežljiv osmjeh.

Paladin je promatrala kako djevojka uzima maleni piramidalni predmet s njenog oklopa i postavlja ga na vrh čudnovate duguljaste kutije, nakon toga je plavooko stvorenje taj dugački predmet prislonila na svoj vrat, Danan se sjetila kako je njena bol nestala nakon što joj je taj predmet bio prislonjen na isto mjesto.

Biće pred njom je sjelo na plavu paprat pored zbunjene žene i ponovno počelo govoriti, brineti se činilo kako plavuša govori na jeziku divova iz Oota, nakon toga je počela pričati na orkaškom, odjednom je paladin postala svjesna kako pred njom možda stoji najveće otkriće u zadnjih 500 godina. Danan se prisjetila proročanstva iz druge ere u kojoj je velika svećenica Asiri Otuna prorekla na godišnjem vijećanju klerika, da će se krajem treće ere pojaviti dva O-dina.

Paladin je nakrivila glavu gledajući u duboko plave oči djevojke pred njom, svi O-dini koji su se pojavili u zadnje tri ere su imali čudnovate magične moći i znanja, Danan se pitala je li otkrila biće koje zadnjih 500 godina traži cijelo centralno kraljevstvo, mjenjolici, čarobnjaci i patuljci.

Danan se nasmijala po prvi put nakon cijele mjesečeve mijene, djevojka pred njom je uzvratila osmjeh pokazujući dva reda savršenih bijelih zuba. Nakon toga Dananine uši su uhvatile razumljiv zvuk koji je dolazio iz usta mogućeg O-dina.

„Prevoditelj bi sad trebao raditi….,… vidim da se osjećaš puno bolje…,… nadam se da me razumiješ? Samo se opusti da se možeš potpuno izliječiti, ne boj se sigurna si, sve će biti u redu.“

Uz maleni uzdah olakšanja Danan je s još većim osmjehom uzvratila:

„Pozdrav O-din. Ja sam Danan paladin iz reda Asiri Otuna. Da…. Znam, sve će biti u redu.“

Pogrešna planeta poglavlje 1.3

Pogrešna planeta – poglavlje 1.1

Pogrešna planeta uvod

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s